14 lipca 1969 roku uruchomiono Zakłady Mięsne w Nisku (Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Rolno-Przemysłowe). Zakłady zostały zlokalizowane w Nisku dzięki staraniom pochodzącego stąd ministra Władysława Kopcia, pierwotnie bowiem planowano umieszczenie ich w Stalowej Woli.
W przedsiębiorstwie produkowano różnorodne wyroby wędliniarskie oraz konserwy, które docierały nie tylko do sklepów na terenie kraju, ale także za granicę (szczególnie cenione były w USA). Podczas największego rozwoju Zakładów pod kierownictwem dyrektora Tadeusza Rzeżuchowskiego w latach 80, zatrudniały one ponad 2,5 tysiąca pracowników oraz posiadały sieć 80 sklepów firmowych.
W 1994 roku przedsiębiorstwo przekształcono w spółkę, która wkrótce popadła w kłopoty finansowe. W 2001 roku spółka znalazła się w stanie upadłości. Niestety niżańskie Zakłady Mięsne nie przetrwały.