W piątek, 13 grudnia 2019 r., odbył się ostatni wykład z cyklu „Srebrny Wiek Rzeczypospolitej”. Spotkanie pod hasłem „XVII wiek od kuchni” poprowadzili panowie Tomasz Żbik i Marcin Folta. Sala Niżańskiego Centrum Historii i Tradycji wypełniła się po brzegi. Zgromadzeni wysłuchali opowieści o tym jak niegdyś jadano i o zwyczajach panujących przy siedemnastowiecznych stołach. Ogromną atrakcją dla naszych gości była degustacja bigosu z dziczyzną, przyrządzonego zgodnie z trendami dawnej kuchni polskiej. Przygoda z XVII wiekiem trwała od marca do grudnia. Zrealizowaliśmy osiem spotkań, przygotowanych przez czterech fachowców: dr Konrada Krzyżaka, Tomasza Żbika, Jacka Siembidę, Marcina Foltę. Doceniamy wiedzę naszych prelegentów i dziękujemy, że zechcieli podzielić się swoimi pasjami. Z czasem na nasze spotkania zaczęła przychodzić stała, zgrana grupa słuchaczy, dołączały też kolejne osoby, co bardzo nas cieszy. Formuła cyklicznych spotkań z historią sprawdziła się w stu procentach. Dlatego też w przyszłym roku będziemy chcieli Państwu zaproponować nowy cykl, tym razem związany z tajemniczymi wiekami średnimi. Szczegóły nowego projektu zdradzimy w styczniu. Do zobaczenia na wykładach w przyszłym roku!

Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii!